Невероятните ползи на халотерапията


Халотерапия: Терапевтичното използване на сол, особено в солни стаи или камери

Халотерапията, известна още като солна терапия, представлява вдишване на въздух с микроскопични солни частици с цел подобряване на дишането. Тя се счита за алтернативен метод за лечение на белодробни проблеми като астма, бронхит и кашлица. Халотерапията често се извършва в солни стаи, които приличат на спа.

История на халотерапията (солна мина Величка)

През 12-ти век практиката на посещаване на солни пещери с терапевтични цели, известна като спелеотерапия, беше обичайна в Източна Европа. През 1800-те години солните работници в Полша откриха по-съвременна версия на това, което днес наричаме халотерапия. Въпреки че работеха в мините цял ден, полските работници нямаха респираторни заболявания и бяха необичайно здрави. Те не бяха склонни да се разболяват от настинки или кашлица, което беше обичайно за другите хора. Изследванията показаха, че солният въздух, който дишаха работниците, помагаше да се поддържат техните бели дробове свободни от инфекции и алергии. С течение на времето солните мини или пещери в Източна Европа станаха популярни туристически дестинации. Хора от цял свят посещаваха тези места, за да вдишат солния въздух и облекчат своите проблеми с дихателната система.

Видове халотерапия

  1. Активна солна стая

    Тази стая разполага с машина, наречена халогенератор, към която се добавя сол. Оборудването раздробява солта на микроскопични частици, които се разпръскват в стаята.

  2. Пасивна солна стая

     Този тип стая няма машина за раздробяване на солта. Вместо това стаята е напълнена с различни видове сол, като например Хималайска сол. Тя прилича на солна пещера и има контролирана температура и влажност. Концентрацията на сол в пасивните солни стаи е по-ниска от тази в активните стаи. Тези стаи се използват обикновено за релаксация и медитация, а не за халотерапия.

Здравословни ползи от халотерапията

Изследванията показват, че халотерапията може да има ползи за дихателни заболявания

В солни стаи СОЛ МИ може да се възползвате от активна солна стая със сертифицирана медицинска сол

Халотерапия в СОЛ МИ


Leave a Reply