Д-р Петър Чипев: Лечението в солна стая облекчава астма и ХОББ Д-р Петър Чипев

Д-р Петър Чипев е пулмолог и сомнолог, част от екипа на Медицински център “Ин спиро”. Д-р Чипев е член на Европейското респираторно дружество и на Европейското дружество по медицина на съня. Специално за в. “Доктор” пулмологът обясни лечебните ефекти на халотерапията в солна стая. Методът придоби голяма популярност в последните години.

– Д-р Чипев, какво представлява методът халотерапия?

– Методът е заимстван от практики, прилагани в бившия Съветски съюз и по-специално в Русия и в Украйна, където има солни пещери (солни мини). Установено е, че при пребиваване на пациенти с различни заболявания в солни мини те получават облекчение на своите проблеми. Халотерапията се използва не само за заболявания на дихателната система, но и за други хронични болести. Около 1985 г. по подобие на солните пещери се създават солни стаи с аналогичен микроклимат. Това се постига с разпрашаване във въздуха на сол (натриев хлорид) в определена концентрация, която се диша даден период от време от човека, провеждащ халотерапия. Курсовете на лечение продължават седмица и повече, за да се натрупа ефектът от терапията.

– Какъв е лечебният ефект на халотерапията и при какви заболявания той е най-добър?

– Има много проучвания за лечебния ефект на халотерапията, най-вече на различни хронични белодробни болести като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), при които заболявания настъпват патологични промени на дихателните пътища вследствие на хронично възпаление, което от своя страна води до образуване на секрети в дихателните пътища и до повишена чувствителност на бронхиалното дърво. Халотерапията успява да облекчи състоянието на пациентите с тези патологични отклонения.

Халотерапията като лечебен метод е проучена най-добре при астмата. Установено е, че намалява бронхиалната хиперактивност – основният патогенетичен и патофизиологичен елемент на бронхиалната астма. Тази повишена реактивност на дихателните пътища се понижава.

– Колко време е необходима халотерапия при лечение на астма? И може ли да се използва в период на астматичен пристъп?

– Този тип лечение е  допълнение към основната медикаментозна терапия и по време на астматичен пристъп не се прилага. Използва се при стабилно състояние на пациента. Вследствие на халотерапията намаляват честотата на пристъпите и симптомите на астма. Що се отнася до това колко време и с каква честота да се посещава солна стая, съществуват различни протоколи за прилагането на метода. Нямам опит в конкретното прилагане на халотерапия, само насочвам пациенти за допълнително лечение в солни стаи. Има специалисти по халотерапия, които спазват конкретните протоколи според състоянието на пациента и неговата възраст. В зависимост от болестта се разпрашава различна концентрация сол във въздуха и се определя колко минути на сеанс да прекара пациентът в солната стая и колко дни в месеца да я посещава. Назначаването на курсове на халотерапия се определя индивидуално. Най-често обаче лечението се провежда през ден, като процедурите продължават 40 минути при пациенти над 12 г. и 30 минути при деца под 12 г. Продължителността на целия терапевтичен курс и концентрацията на аерозолираната сол зависят от диагнозата на пациента, клиничната картина, стадия на болестта и др.

– Какви са впечатленията ви от халотерапията при ваши пациенти?

– Използвам я от близо две години при мои пациенти и имам доста добри отзиви. Най-добре се повлияват деца и млади хора. Пристъпите на астмата се разреждат, а между тях пациентите се чувстват по-добре. При алергичен ринит и хъркане също препоръчвам халотерапия.

– Ако халотерапията е допълващото лечение на бронхиална астма, какво е основното?

– Основното лечение на астма е с инхалаторни медикаменти които се разделят на две групи. Едните са за поддържаща терапия и целят на разредят пристъпите, като намалят възпалението в дихателните пътища. Вторите лекарства са при пристъп и облекчават симптомите. Това са предимно бронходилататори, които разширяват дихателните пътища и намаляват задуха и кашлицата. Лечения като халотерапията са допълнителни и подпомагат основната медикаментозна терапия.

– Нещо ново при лечението на астма и подобен тип хронични заболявания има ли?

– Имунотерапията е сравнително най-новият метод за лечението им. При него се използват антитела, които свързват антителата, предизвикващи алергични пристъпи при астма. В момента се изобретяват нови и нови антитела, за да се прекъснат патологичните вериги, водещи до възпаление.

– В България прилага ли се тази имунотерапия?

– Здравната каса реимбурсира два медикамента за имунотерапия. Те се изписват от комисия. Не всеки пациент обаче е подходящ за имунотерапия. Тя се прилага най-вече при тежка астма, която по-трудно се поддава на лечение с конвенционалните методи.

– И при деца ли се използва имунотерапия или само при възрастни?

– По-често се прилага на възрастни пациенти. При децата е ефективно стандартното медикаментозно лечение.

– Каква е връзката между астмата и алергичните ринити?

– Става дума за един и същ тип възпаление, който се развива на две различни места в организма. При астмата имаме възпаление при контакт с алерген на лигавицата на белия дроб, а при ринита – на назалната лигавица (на носа). Алергените, които предизвикват астма, могат да попаднат навсякъде по хода на дихателните пътища и да предизвикат възпаление. Не че алергичният ринит води до бронхиална астма, а и двете заболявания имат еднакъв причинител и една и съща патогенеза.

– Какво причинява астмата?

– Най-вече различните алергени във въздуха и предразположеност на организма да реагира на тези алергени с възпаление. Това не се случва при всеки човек, но когато имунитетът е настроен по-агресивно към някои алергени, предизвиква възпаление при контакт с тях. Астмата се отключва най-често в детска възраст. Случва се при израстването симптомите да изчезнат, но може и с времето болестта да хронифицира – да продължават характерните симптоми и периодични пристъпи. Среща се и астма с късно начало, към 40 – 50-годишна възраст. Патогенезата е същата, но са налице и генетични фактори, които все още не са установени.

Лечебните свойства на пещерите

Спелеотерапията е природен метод за лечение, при който се използва уникалният микроклимат на пещерите. Разпрашеният сух натриев хлорид е основният лечебен елемент във въздушната среда на солните мини. Той се отделя от техните стени. Терапевтичният ефект на въздуха в този подземен микроклимат се усилва от неговите температурни, хипобактериални и хипоалергенни качества.

Първия здравен център в солна мина отваря полският лекар д-р Феликс Боцковски през 1838 г., а първото устройство за халотерапия е създадено през 1985 г. в Одеса.

Халотерапията (от гр. halos – сол) е форма на спелеотерапия за лечение на остри и хронични проблеми на кожата, горните и долните дихателни пътища, нервната система и др. Тя се прилага в климатично контролираната въздушна среда на така наречените солни стаи. В тези помещения се пресъздават условията в солните мини чрез генератори на аерозолирана суха сол. 

След разпадането на Съветския съюз през 1994 г. тайната за солните стаи постепенно се разпространява из целия свят и днес халотерапията е популярен допълнителен метод в лечението на хроничните болести на дихателната система в Европа, САЩ, Австралия и Канада.

Мара КАЛЧЕВА

Източник: https://zdrave.to/

 

Tags:

Leave a Reply